Att göra ER-diagram

Ni kommer att behöva göra ER-diagram för gruppuppgiften. Det finns olika sätt att göra det på. Här följer några tips!

Onlineverktyg

Det finns ett antal olika webbaserade verktyg för att göra ER-diagram. Draw.io ser vettig ut vid första anblick (när ni är inne i diagramredigeraren, klicka på Entity Relationship i vänstermenyn).

Dia (Windows, Mac, Linux)

Dia är ett fritt program för att skapa olika typer av strukturerade diagram – bland annat ER-diagram – och exportera dem till olika format (till exempel bildformatet PNG), så att ni kan ha med dem i exempelvis dokumentationen.

Ladda ner programmet, installera och starta.

Ett exempel

Låt säga att vi vill göra ett ER-diagram med entitetstyperna medlem och sektion. medlem ska ha attributen medlemsnummer, namn och telefonnummer (telefonnummer ska vara flervärdigt). sektion ska ha attributen sektionskod och sektionsnamn och ledare. Entitetstyperna ska ha en många-till-många-sambandstyp, som vi kallar deltar i. Sambandstypen deltar i får också ett attribut, nivå (för att vi vill kunna ange t.ex. nybörjare, senior, ..).

Välj ER som typ av diagram

Börja med att ställa in att det ska vara ett ER-diagram. Klicka på rullistan i verktygsfönstret (det står kanske Flödesschema som standard). Välj Andra blad -> ER. Ni ser då att ikonerna under listan ändras. Fem stycken dyker upp: Enhet (entitet), Svag enhet, Förhållande, Attribut, och Deltagande.

Skapa entitetstyperna

Klicka på ikonen för Enhet (entitet) och klicka sedan någonstans i diagrammet. Då skapas en entitetstyp. Dubbelklicka på den och ändra namnet till medlem. Gör samma sak för att skapa entitetstypen sektion. Dra dem så att det är lite mellanrum mellan dem.

Skapa sambandstypen

Välj sedan ikonen för Förhållande (samband) och klicka mellan de två entiteterna i diagrammet. Dubbelklicka och ändra namn till deltar i.

Koppla ihop entitetstyperna

För att koppla ihop dem, klicka på ikonen för Deltagande och dra från medlem till deltar i. Dra också från sektion till deltar i. Ni kan nu flytta runt de olika entitetstyperna och sambandstypen – programmet ser till att linjen mellan dem blir rätt.

Ställ in sambandstyp

Nu har vi samband mellan dem, men ännu inget om vad det är för kardinalitet, alltså typ av samband.

Sambandet ska vara många-till-många (N:M). Dubbelklicka på deltar i och skriv N i fältet Vänsterkardinalitet och M i fältet Högerkardinalitet och tryck på OK. Nu ser vi att en medlem kan vara med i flera sektioner, och en sektion kan ha flera medlemmar.

Skapa attributen

Klicka sedan på ikonen för Attribut i verktygsfönstret och klicka någonstans bredvid medlem. Dubbelklicka på attributet och ändra namn till medlemsnummer. För att koppla medlemsnummer till medlem kan ni använda Deltagande-ikonen igen, men med den får man bara horisontella och/eller vertikala linjer, så ett alternativ här är att i stället använda verktyget Linje längre upp i verktygslådan. Så välj Linje. Som standard får linjen en pil, vilket vi inte vill ha här, så allra längst ner i verktygsfönstret, klicka på pilen och ändra den till att bara vara en linje. Med linjeverktyget forfarande markerat, dra sedan från medlemsnummer till medlem.

Upprepa för att skapa och koppla ihop alla de andra attributen i medlem och sektion (och även attributet för deltar i). Attributet telefonnummer ska vara flervärdigt, dvs en medlem ska kunna ha flera telefonnummer. För att visa detta, klicka på telefonnummer och markera Multivärde (här kan det också anges om attributet ska vara härlett eller svag nyckel).

Välj primärnycklar

Vad som ska vara primärnyckel bör vi ange. Dubbelklicka på medlemsnummer och klicka på Nyckel och OK. medlemsnummer blir nu understruket för att markera att det ska användas som nyckel. Gör samma sak med sektionskod.

Välj ev. komplett deltagande

Vill ni att medlem ska ha komplett deltagande (snarare än partiellt) till deltar i-sambandet – det vill säga att varje medlem måste vara med i en sektion – är det bara att dubbelklicka på linjen mellan medlem och deltar i och ändra Totalt till Ja.

Ställ in färger

För att göra det lite tydligare vad som är vad kan ni göra så entitetstyper får en viss bakgrundsfärg, sambandstyper en annan osv. Det spelar ingen roll vad för färger ni väljer så länge ni är konsekventa. Jag har i exemplen använt rosa för entitetstyper, ljusgrönt för sambandstyper och ljusgult för attribut.

För att ställa in bakgrundsfärg, klicka på det som ska ändras och välj en annan Fyllnadsfärg. (Välj Fyllnadsfärg -> Fler färger för att få fler val.)

Spara och exportera

Dia använder det egna formatet .dia. För att få t.ex. en PNG-bild som kan användas i andra program (t.ex. Word), klicka på Arkiv -> Exportera och välj PNG, Spara och sedan Exportera. (Känns den resulterande bilden för liten är det bara att ställa in en annan bredd när ni exporterar.)

Läs mer

För mer information, se manualen. Det finns också en mängd filmer på YouTube; här är en playlist med en mängd korta videos ni kan följa steg för steg.

Frågor?

Mejla anders.jensen-urstad@kultur.lu.se!